Iedereen heeft gemiddeld wel een paar geschenkartikelen in huis. Dat kan gaan van aanstekers, balpennen, telefoonhoesjes, paraplu’s of misschien zelfs nog oude flippo’s. Wie vindt het niet leuk om een cadeautje te krijgen? In deze blog ‘Welk belang heeft een relatiegeschenk’ lees je enkele kanttekeningen in een notendop welke betekenis een relatiegeschenk in feite heeft.
Positief beeld creëren ten opzichte van een klant
Het psychologische aspect van een relatiegeschenk ligt vooral in het feit dat de klant die een gift in ontvangst neemt, een positief beeld krijgt van de onderneming die het cadeau geeft. Telkens als het gadget in het gezichtsveld van de klant komt, wordt die automatisch herinnerd aan de bedrijfsnaam. Mensen krijgen hierdoor een positieve vibe die niet zo vlug wordt vergeten. Het blijft op een positieve manier in de gedachten van een klant nazinderen. Niet verwonderlijk dat door de wol geverfde marketeer bij hoog en bij laag deze vorm van marketing blijft verdedigen.
Het zorgt voor een dankbaar gevoel
De automatische reactie bij het krijgen van een relatiegeschenk is: ‘Bedankt voor de attentie!’ Die appreciatie brengt een sneeuwbaleffect teweeg door een dankbaar gevoel op te wekken, wat meteen aan het bedrijf wordt gelinkt. De marketing filosofie die hier achter steekt beklemtoont niet alleen de naambekendheid, maar klanten blijven betrokken op lange termijn van een onderneming. Dat komt uiteraard alleen maar het bedrijf ten goede.
Een relatiegeschenk moet passen bij het imago van een zaak
Als je een keuze wil maken welke relatiegeschenken nu goed zijn of niet, ga je niet over één nacht ijs. Als bedrijfsleider zal je een bepaald doel voor ogen moeten stellen dat een verlengstuk van je onderneming is. De mogelijkheden zijn grenzeloos. Zorg ervoor dat de gadgets niet te hip zijn. Zo voorkom je dat het niet klungelig overkomt. Tegenwoordig is de trend om technologische artikelpromoties weg te geven die vooral duurzaam zijn.