Werken en studeren: zo vind je het evenwicht

Veel mensen zouden maar al te graag nog verder studeren maar eens ze in het werkveld staan komt het er vaak niet meer van. Drukke job, sociale omgeving, kinderen, hobby’s, het zijn nog maar enkele van de zaken waar we onze tijd aan spenderen. En om daarnaast nog de tijd te vinden om te studeren zien de meesten als een onmogelijke opgave. Toch is het perfect mogelijk, zij het met oog voor enkele belangrijke zaken. Wil jij studeren en een baan combineren? We helpen je alvast even op goede weg.

Kies de juiste studie

Vooraleer je volop aan het studeren gaat, is het belangrijk goed overwogen de juiste studiekeuze te maken. Uiteraard kies je binnen de segmenten waarin je verder wil gaan, er zijn echter nog enkele andere aspecten om rekening mee te houden. In eerste instantie is er de haalbaarheid. Kiezen voor een richting die niet haalbaar is omwille van verschillende factoren, is nooit een goed idee. Het zal niet tot een diploma leiden en bovendien loop je kans ontmoedigd te geraken. Hou ook rekening met de lesvorm en wat daarin haalbaar is voor jou. Als je weet dat er verplichte lesmomenten zijn en je die niet kan bijwonen, heeft het al weinig zin eraan te beginnen.

Laat je bij je keuze dus niet enkel beïnvloeden door je interesseveld maar hou ook rekening met de praktische kant en de haalbaarheid.

Plannen en organiseren

Studeren naast je baan is sowieso een hele opgave waar discipline voor nodig is. Een goede planning en organisatie is daarbij van groot belang. Betrek je omgeving en je werkgever in je studies zodat ook zij je kunnen bijstaan waar mogelijk is. Iemand die de kinderen van tijd tot tijd eens kan opvangen, een partner die taken op zich neemt en een werkgever die begrip kan opbrengen voor je studie. Het zijn maar enkele van de zaken in je omgeving die een rol kunnen spelen bij het succes van je studie. Praat hierover en maak afspraken zodat je nadien niet voor verrassingen komt te staan.

Houd de moed erin

Het zal zeker niet altijd gemakkelijk vol te houden zijn, maar laat de moed niet zakken. Een sterke motivatie, doorzettingsvermogen en steun van je omgeving zullen je al een heel eind op weg helpen richting je diploma.

Sign Up
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="305"]